Uczestniczyliśmy w projekcie Sunniva Food, w którym porównywano technologię UHT z technologią mikrofalowej pasteryzacji i sterylizacji. Proces odbywał się na bardzo niskim przepływie. Pasteryzacja zarówno soku z jabłek (polskich, belgijskich) jak i soku z pomidorów przebiegła z zachowaniem odchylenia +/-2 C od zamierzonej temperatury. Czas narażenia na wysoką temperaturę był krótszy niż 30s. Po czym medium zostało schłodzone do temperatury 15C z wykorzystaniem wody lodowej. Udało się zaobserwować ciekawe zjawisko nie rozwarstwiania się soku pomidorowego w przypadku wykorzystania pasteryzacji mikrofalami.
Zamieszczamy również prezentację p. dr. inż. Barbary Kusznierewicz z konferencji w Nieborowie z wynikami z badań
Cytujemy podsumowanie i  wnioski z prezentacji p. dr inż. B. Kusznierewicz ”
  • Pasteryzacja soków powodowała degradację likopenu sięgającą maksymalnie 15%.
  • W przypadku pasteryzacji UHT soki pomidorowe po przechowywaniu rozwarstwiały się. Tych zmian nie obserwowano w przypadku pasteryzacji mikrofalami w urządzeniu Enbio Jet.
  • Zastosowanie mikrofal najprawdopodobniej spowodowało degradację enzymów – metyloesterazy pektynowej oraz poligalakturonazy odpowiedzialne za degradację pektyn.
  • Zastosowanie pasteryzacji mikrofalowej może uprościć proces produkcji soków pomidorowych eliminując proces obróbki wstępnej (hot-break)
źródło: www.sunnivaproject.eu Więcej o projekcie można przeczytać na stronie internetowej:
„Sunniva workshop Innovative processing of vegetables &fruits” http://sunnivaproject.eu
Zdjęcie uczestników projektu  

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress